Miljković, Dejan

(Beograd, 1967)

Diplomirao je 1994. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i stekao zvanje diplomirani inženjer arhitekture. Od 1997. godine zaposlen je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a od 2014. godine imenovan u zvanje redovnog profesora na Departmanu za Arhitekturu.

Profesionalni angažman usmerava na projektovanje objekata iz oblasti kulture, poslovne i stambene objekte, rekonstrukciju i revitalizaciju nasleđa.

Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim arhitektonsko-urbanističkim konkursima i priznanja među kojima su najznačajnije: Velika nagrada za arhitekturu, četiri Grand-Prix Salona arhitekture, dve Nagrade Grada Beograda, dve Godišnje nagrade UAS-a, Nagrada za Arhitekturu kompanije Novosti, Nagrada Privredne komore grada Beograda, Godišnja nagrada Ranko Radović.
Realizacije, konkursi i projekti objavljeni su u stručnim monografijama i izlagani na velikom broju međunarodnih i domaćih izložbi, od Beograda, Novog Sada, preko Venecije, Seula, Praga, do Barselone, Berlina i Beča.

Ostvarenja:

Rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Poslovni objekat TC Slavija u Nemanjinoj ulici

Media house u Bulevaru oslobođenja

Stambene zgrade u ulicama Heroja Tepića, Tetovskoj, Brzakovoj, Lazarevačkoj, Kolašinskoj, Hadži Milentijevoj, Vojvode Putnika u Beogradu

Kuća/atelje u Senjačkoj ulici

Rekonstrukcija i revitalizacija Кule Nebojša i dela Priobalnog bedema i dr.

Stambena zgrada u Čolak Antinoj 18 i dr.


JDP (sa Z. Radojičićem, 2003)

Kula Nebojša (sa J. Mitrovićem i B. Pavićem, 2011)


Kuća/atelje M. Bajića u Senjačkoj 20 (sa J. Mitrovićem, 2011)

Izvor: http://www.arh.bg.ac.rs