Pismo predsednika AAS B. Kovačevića povodom članka S. Maldinija u “Večernjim novostima”

 

 

Poštovani kolega Maldini,

 

Oficijelno Vam se obraćamo u povodu Vašeg poslednjeg objavljenog napisa u Večernjim novostima, od subote 28. maja 2016. godine.

Iako su i u nekim ranijim Vašim tekstovima u istoj rubrici istih novina iznošene, najblažene rečeno, čudne a reklo bi se i netačne i zlobne, konstatacije u povodu Akademije arhiekture Srbije (AAS), ovog puta ćete morati da nam objasnite na osnovu čega ste u pomenutom tekstu prethodnih dana u povodu AAS zaključili da, citiramo: “(Urbanističke institucije u Srbiji danas su neme, a strukovna udruženja se ponašaju kao da žive u drugoj zemlji, u kojoj je sve potaman. Akademija nauka se stidljivo javlja ponekim dopisom, a) Akademija arhitekture je otupila oštricu kritičkog mača nakon što su neki njeni bučni članovi angažovani da rade za aktuelnu vlast. Doskorašnji opozicionari, preko noći postali su saučesnici u procesu čiji su bili najveći kritičari.”

Ne znamo šta bi uopšte trebalo da znači i na koga da se odnosi, u množini, definicija bučnih članova (!??) AAS koji su, u medjuvremenu,angažovani da rade za aktuelnu vlast. AAS je, poznato je svima, u borbi protiv ekstremno loših odluka gradskih vlasti u povodu tzv. ‘’Beograda na vodi’’, ali ne samo njega, bila nedvosmisleno jasno i javno opredeljena, stručnim argumentima i kvalitetnim pisanim i usmenim medijskim nastupima svojih članova koji su, prethodnom odlukom Akademije, odredjeni da se pozabave tom temom i u ime AAS obaveste javnost o stavovima AAS. Neverovatno je da ste Vi uspeli da prenebregnete tri Deklaracije AAS u povodu silovanja prostora na dnu Savskog amfiteatra, od kojih su Trećom, od pre samo mesec i po dana, tražene smene čelnika gradskih institucija koje su najodgovornije za propuste profesionalne savesti u povodu tzv. ‘’Beograda na vodi’’ i još nekih analognih opasnosti po grad Beograd. Javnost Beograda već dve godine je u kontinuitetu aklamacijom pozdravljala i pozdravlja stručnu borbu AAS za spašavanje Beograda.

Jedino ste Vi, sada, došli do zaključka da je AAS otupila oštricu kritičkog mača nakon što su neki njeni bučni članovi angažovani da rade za aktuelnu vlast. Molimo Vas da nam objasnite, ako možete, na osnovu čega ste doneli ovakav izuzetan zaključak koji potpuno odudara od mišljenja svih ostalih u Beogradu. Ukoliko nam to ne razjasnite, bićemo prinudjeni da se obratimo Večernjim novostima kao adresi na kojoj ste izneli svoje uvredljivo originalne zaključke.

 

Bojan Kovačević, predsednik UO Akademije arhitekture Srbije

 

 

Odgovor arh. Slobodana Maldinija: 

 

Akademiji arhitekure Srbije
Predsedniku UO akademije gospodinu Bojanu Kovačeviću

Poštovani gospodine Kovačević,

Zahvaljujem Vam na dopisu koji ste mi uputili. Žao mi je što tražite od mene da Vam, kao predstavniku Akademije arhitekture Srbije, dostavim analizu javno poznatog rada Vaših članova. Ja se time ne bavim. Namera mog teksta nije vređanje pojedinaca, posebno ne kolega koje duboko poštujem i izuzetno cenim njihov stručni rad i intelektualni integritet. Naprotiv, ja apelujem da Akademija i njeni istaknuti članovi nastave sa odbranom poljuljanog integriteta arhitektonske struke i aktivnijim društvenim angažovanjem.
Želim Vam uspeh u daljem radu.

Srdačan pozdrav,

Slobodan Maldini

One thought on “Pismo predsednika AAS B. Kovačevića povodom članka S. Maldinija u “Večernjim novostima”

  1. Pingback: N o v o s t i | AKADEMIJA ARHITEKTURE SRBIJE

Comments are closed.