Protiv izgradnje neprikladne zgrade u porti crkve sv. Aleksandra Nevskog

I

 1. Hram posvećen sv. Aleksandru Nevskom sagradjen je 1929. godine i jedno je od najznačajnijih dela Jelisavete Naćić, prve žene arhitekte u modernoj Srbiji. Jelisaveta Načić je istovremeno jedan od najznačajnijih arhitekata u Srbiji na početku 20. veka.
 2. Hram posvećen sv. Aleksandru Nevskom jedan je od najboljih primera nacionalnog romantizma u arhitekturi Srbije onoga vremena, koji je popularno nazvan srpsko-vizantijski stil.
 3. Aleksandar Nevski jedan je od najznačajnih predstavnika dinastije Jaroslavića i jedan je od nacionalnih heroja ruskog naroda. Aleksandar Nevski je pripadnik jedne od samo dve svete dinastije u celom pravoslavnom svetu. Hram sv. Aleksandra Nevskog posvećen je ovom svecu kao izraz prijateljstva srpskog i ruskog naroda. U Hramu se nalaze spomenici ratnicima iz ratova 1876-78, 1912-13, 1914-18 kao i spomenik caru Nikolaju II Romanovu.
 4. Hram sv. Aleksandra Nevskog je spomenik kulture pod zaštitom države, odnosno nadležnih institucija države.
 5. Porta hrama sv. Aleksandra Nevskog je urbanistički blok okružen ulicama Cara Dušana, Francuskom, Dositejevom i Skender Begovom. Trase navedenih ulica tj. matrica ulica prati staru fortifikaciju Beograda iz početka 18. veka.
 6. Hram sv. Aleksandra Nevskog je deo istaknutog uličnog panoa ulica Cara Dušana i Francuske. Pozicija Hrama je takva da se njegova južna fasada najbolje sagledava iz dubine Ulice cara Dušana i raskrsnice ulica Cara Dušana i Francuske. Glavni ulaz u Hram okrenut je ušću Dositejeve ulice u Ulicu cara Dušana.

 
II

 1. U ovom trenutku u porti Hram sv. Aleksandar Nevski privodi se kraju izgradnja objekta koji je nazvan „kapela za paljenje sveća sa prodavnicom“. Objekat se gradi desno od ulaza u Portu i Hram.        Kapela sa prodavnicom je nizak objekat udaljen oko 1m od ograde prema Ulici cara Dušana
 2. Iako je objekat nizak, on ipak zaklanja deo Hrama sv. Aleksandra Nevskog, odnosno pripratu Hrama posmatranog sa onih pozicija sa kojih se Hram najbolje vidi. On je zapravo ekran pred ulaznim delom Hrama. Osim toga postoji veoma jak antagonizam zidnog platna Hrama kojim dominiraju kupole i krova novog objekta izrazito oštrih formi.   
 1. Novi objekat bitno je narušio ambijent ovog dela Ulice cara Dušana, i on je u diskrepanciji sa okolnim prostorom, jer je postavljen ispred priprate Hrama, posebno gledano sa najznačajnijih vizurnih tačaka – iz Ulice cara Dušana i raskrsnice ulica Cara Dušana i Francuske.

III

 1. Uvažavamo potrebu Srpske pravoslavne crkve da ima ovakav objekat u blizini Hrama sv. Aleksandra Nevskog, ali je njegove izgradnja na ovom mestu i na ovakav način krupan arhitektonski i urbanistički promašaj.
  Objekat svojom formom i položajem narušava vizuelnu prezentaciju veoma značajnog arhitektonskog objekta koji ima status spomenika kulture.
  Novi objekat bitno narušava ambijentalnu strukturu prostora, pre svega porte crkve sv. Aleksandara Nevski, jer se pojavljuje kao ekran ispred dela Hrama. On izviruje iznad ograde parka i deluje kao prava improvizacija u ovom prostoru.
  Jednom reči, ovaj objekat degradira ceo prostor o kome je reč. To je jedna vrsta improvizacije potpuno neprimerena značaju, kvalitetu i ambijentalnoj strukturi i vrednosti ovog prostora.
 2. Izdavanje odobrenja za izgradnju kapele na ulazu u portu i hram sv. Aleksandra Nevskog na prikazan način pokazuje krajnju inkompetenciju svih gradskih službi koje su u tome učestvovale. To je nastavak i eklatantan primer tendencija koja je jako izražena u najnovijoj fazi izgradnje i rekonstrukcije Beograda, kojom prilikom se skoro po pravilu ugrožavaju i narušavaju pojedinačni spomenici kulture, zaštićeni i vredni, ali formalno nezaštićeni gradski ambijenti i prostori uopšte, što nikako ne doprinosi održavanju dostignutog nivoa vrednosti prostora odnosno urbane kulture Beograda
  Akademija arhitekture Srbije smatra da se trend degradiranja prostora Beograda mora zaustaviti.
  Akademija arhitekture Srbije predlaže:
  –         rušenje objekta u izgradnji odnosno vraćanje prostora u prethodno stanje
  –       otvaranje pitanja odgovornosti institucija i funkcionera koji su omogućili izgradnju novog objekta u porti crkve sv. Aleksandar Nevski

25.11. 2008.g.