“Beograd na vodi” je izdaja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije

 

 

Čuveni beogradski arhitekta Branislav Jovin kaže da će „zbog kriminala oko projekta ‚Beograd na vodi‘ neko morati da odgovara i da ide u zatvor!“

 

 

jovin
U razgovoru za naš list Jovin, član Akademije arhitekture Srbije, koji se 60 godina bavio urbanizmom Beograda i koji je 1968. dobio Oktobarsku nagradu za Savski kej, kaže da je pomenuti projekat van svih planova, te da je njime neko prodao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.
Skandalozno
– Po svim planovima, na području Savskog amfiteatra je predviđena izgradnja objekata od javnog značaja – muzeji, pozorišta, nešto dostupno svim Beograđanima, a ne objekti za stanovanje, jer je to suviše ekskluzivno mesto. Taj prostor se čuvao jer je bila u toku izgradnja železničke stanice u Prokopu, čekalo se da se tamo prebaci železnica i da se onda tu grade objekti javne namene – objašnjava Jovin.
To što smo besplatno ustupili na korišćenje oko 116 hektara u priobalju, kaže, nema nigde u svetu.

– U celom svetu grade se čitavi gradovi i infrastruktura od te nadoknade za građevinsko zemljište. Radio sam projekat beogradskog metroa i obišao dvadesetak gradova u svetu, i oni su gradili svoje metroe od te nadoknade za građevinsko zemljište. Ovde je obrnuto. Pa to je neviđeno, to je zloupotreba vlasti. Neko će odgovarati za to. To je rasprodaja, nije to zemljište vlasništvo stranke, jednog čoveka – navodi Jovin i podseća da investitor može u narednih 30 godina na tom prostoru da gradi šta mu padne na pamet, jer više ne mora da traži dozvolu, a mi ne možemo da se žalimo.

 

“Po svim planovima, na području Savskog amfiteatra je predviđena izgradnja objekata od javnog značaja – muzeji, pozorišta, nešto dostupno svim Beograđanima, a ne objekti za stanovanje, jer je to suviše ekskluzivno mesto. Taj prostor se čuvao jer je bila u toku izgradnja železničke stanice u Prokopu, čekalo se da se tamo prebaci železnica i da se onda tu grade objekti javne namene – objašnjava Jovin.
To što smo besplatno ustupili na korišćenje oko 116 hektara u priobalju, kaže, nema nigde u svetu.”
– Nama će investitor da određuje kako će da nam izgleda priobalje. Pa to nigde u svetu nema. Garantovano, taj mora da ide u zatvor, taj ne može da prođe nekažnjeno. I to ulaganje u infrastrukturu koje mi plaćamo biće više od sume koju oni pominju (oko 790 miliona evra, prim. aut.). Cena građevinskog zemljišta se određuje na osnovu sadržaja koji će se tu graditi. Kad nekome hoćete da izdate lokaciju, obračuna se koliko treba kapaciteta vode, struje i ostalog i iz toga se dobije cena kvadratnog metra i traži se od investitora da to uplati, tu naknadu za građevinsko zemljište, kako bi grad spremio infrastrukturu – kaže Jovin.

Narušen suverenitet


Na sve to, dodaje, nećemo moći da ispoštujemo rokove – da se infrastruktura sredi do 31. decembra 2019, pa ćemo morati Arapima da plaćamo i penale.

– Nećemo moći da sredimo infrastrukturu do kraja tog roka. Pa pogledajte, oni ne mogu da završe 280 stanova za dve godine u te dve kule, a u vreme gradonačelnika Branka Pešića u Beogradu se godišnje gradilo 12.000 stanova – kaže Jovin i dodaje:
– Što jedna budala napravi, to sto pametnih ne može da popravi. Urbanističke greške su uglavnom takve. One se mogu popraviti posle 100 godina ili ih može popraviti zemljotres.
Jovin podseća da je pored 116 hektara dato i oko 70 hektara na novobeogradskoj strani, u Bloku 18, kao i deo reke Save.
– Oni su deo reke Save, ispred Savskog amfiteatra, isto dali u nadležnost Emirata. Deo reke. Na tom delu reke on isto može da gradi šta mu padne na pamet. Čovek ima pravo da tu radi 30 godina šta mu padne na pamet. Neko je prodao naš suverenitet i teritorijalni integritet tom čoveku. Pa gde to ima – pita se on.

 

“Kurir”, 2.07.2017.