Gostovanje arh. D. Bakića u magazinu “OKO”, RTS 1

6.4.2015.

Učesnici: član AAS arh. Dragoljub Bakić, gradonačelnik Siniša Mali i bivši ministar saobraćaja i infrastrukture inž. Milutin Mrkonjić.

Arhitekta Bakić je u razgovoru naveo razloge protivljenja Akademije arhitekture Srbije projektu “Beograd na vodi” na prostoru Savskog amfiteatra, sadržane u Deklaraciji AAS, i još jednom apelovao da se projekat obustavi.

Na pokušaj gradonačelnikovog politizovanja diskusije odgovorio je da ne prihvata razgovor koji će voditi politici i Miškoviću, niti zamenu teza, već samo onaj koji poštuje pitanja struke, i ponovio da to udruženje ne podržava projekat jer se odbacuje generalni urbanistički plan grada, niti je raspisan međunarodni konkurs. “Prvo je ukinuta odrednica Generalnog urbanističkog plana, mi imamo GUP u kontinuitetu od 1950. godine, kojim je savsko priobalje oivičeno terazijskim grebenom, Topčiderskim brdom i Savom, to je jedan konkavni prostor koji je velike vrednosti”, naveo je Bakić.

Prema njegovim rečima, ono što je urbanističkim planovima čuvano više od pola veka mora ostati javni prostor (njujorški Central-park Beograda), namenjen za izgradnju objekata javne namene, bez stanovanja i bez automobila, što ujedno znači da je pristupačan svim stanovnicima Beograda i njihovim gostima, što je i jedini i osnovni smisao davnašnje težnje o silasku na reke.

Bakić je dodao da se AAS ne protivi planiranoj investiciji, te je u tom smislu izneo i predlog o daleko podesnijoj lokaciji “Beograda na vodi” na prostoru tzv, “Trećeg Beograda” na levoj obali Dunava, bez uslovljene namene ili ograničenja spratnosti. Ovaj predlog je, inače, iznesen i u najnovijem Saopštenju AAS.

Ceo razgovor možete pogledati ovde.11077952_10155377814230527_2499267809243460710_n