Sporazum o saradnji AAS i Ruske Akademije arhitekture i građevinskih nauka


U skladu sa utvrđenim Programom rada Saveza arhitekata Srbije i Saveza arhitekata Srbije i Crne Gore, kao i pomenutim Protokolom o bilateralnoj saradnji, realizovana je kod nas, u periodu od 29. oktobra do 05. novembra 2004, Nedelja ruskog graditeljstva u Beogradu (Moskva u Beogradu).

Osmoclanu rusku delegaciju cinile su sledece licnosti: Logvinov Viktor Nikolajevic, akademik, prezident MOO Savez moskovskih arhitekata, rukovodilac delegacije, Prof. dr Belousov Vladimir Nikolajevič, akademik, počasni doktor Beogradskog univerziteta, vice – prezident RAASN – Ruske akademije arhitekture i građevinskih nauka, Prof. Voskresenski Igor Nikolajevič, akademik, zamenik glavnog arhitekte grada Moskve, glavni umetnik grada Moskve, izvršni sekretar MASA – Međunarodne asocijacije saveza arhitekata, Pasternak Tatjana Leonidovna, odgovorni sekretar MOO Saveza moskovskih arhitekata, Taranov Andrej Ivanovič, vice – prezident MOO Saveza moskovskih arhitekata, Prof. Černjihov Andrej Aleksandrovič, akademik, vice – prezident MAA – Međunarodne akademije arhitekture, Prof. Šugajev Gadžimurad Tairovič, akademik, sekretar za umetnička pitanja i informisanje MASA – Međunarodne asocijacije saveza arhitekata, Šumakov Nikolaj Ivanovič, glavni arhitekta OAO Metrogiprotrans – Moskva.

Bogat i sadržajan program realizovan je pre svega zahvaljujući veoma dobroj i očito dugotrajnoj pripremi ruskih kolega.
Predstavljene su tri zanimljive izložbe i nekoliko značajnih predavanja i prezentacija.Održano je takođe i nekoliko okruglih stolova i stručnih razgovora na Arhitektonskom i građevinskom fakultetu, u Inženjerskoj komori Srbije, Savezu arhitekata Srbije, Skupštini grada Beograda, Energoprojektu, Jugoslovenskoj inženjerskoj akademiji, Akademiji arhitekture Srbije, Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. O sveobuhvatnosti naše dugogodišnje saradnje sa ruskim kolegama govori već sam spisak institucija koje su aktivno uključene. Radni sastanci kao i uvek odisali su kompleksnom analizom i sadržajnom razmenom iskustava i dostignuća u različitim oblastima, od planiranja, projektovanja i graditeljske prakse, preko različitih oblika integralne zaštite svih dobara koja nam je priroda podarila i generacije do sada stvorile i izgradile, do formiranja profesionalnog podmlatka, razmene stručnjaka, novih oblika obrazovanja za novi milenijum i saradnje naših akademija.
Posebna pažnja posvećena je problemima daljeg razvoja naših inženjerskih struka, od obrazovanja stručnjaka i permanentne edukacije kadrova, preko zakonske regulative i njene neophodne harmonizacije, do mogućih i poželjnih okvira bilateralne i međunarodne saradnje, licenziranja i saradnje u oblasti projektovanja i izgradnje na našim i trećim tržištima.

Analiza i pregled dogovorenih ostvarenih programa i budući planovi verifikovani su dokumentima – Sporazumom o saradnji između Ruske akademije arhitekture i građevinskih nauka i Akademije arhitekture srbije, Sporazumom o saradnji između Ruske akademije arhitekture i građevinskih nauka i Jugoslovenske inženjerske akademije, kao i Dopunom protokola o saradnji čiji su potpisnici predstavnici ruskih i naših saveza arhitekata.

I pored intenzivnog radnog programa našlo se vremena da gostima pokažemo i nešto od naših prirodnih vrednosti, urbanog i graditeljskog nasleđa – Kalemegdan, Beogradsku tvrđavu, značajne građevine starog i novog grada, te Zlatibor, Mokru Goru, Šargansku osmicu, i, dragulj našeg narodnog neimarstva, Sirogojno.

Organizatori programa posete ruske delegacije bile su naše strukovne asocijacije arhitekata, Inženjerska komora Srbije i beogradski Arhitektonski fakultet, a realizator Savez arhitekata Srbije.

Pokrovitelj manifestacije NEDELJA RUSKOG GRADITELJSTVA bila je Uprava grada Beograda, koja je, zajedno sa Inženjerskom komorom Srbije i brojnim sponzorima, pružila veliku pomoć bez koje ovaj program ne bi bilo moguće realizovati. Stoga im, i ovom prilikom, izrazavamo veliku zahvalnost.

P. Arsić