Pres konferencija AAS, 15.III 2006.

Medija centar u Beogradu

POZIV GRADOUPRAVLJAČKIM STRUKTURAMA DA USPOSTAVE RED I ZAKONITOST U IZGRADNJI NAŠIH GRADOVA

Katastrofalna situacija u urbanističko-arhitektonskom životu i razvoju naših gradova prouzrokovana je, između ostalog, i najviše nepoštovanjem zakona, javnog interesa građana, kršenjem autorskih prava od strane opštinskih upravljačkih struktura, rušenjem svih moralnih kodeksa od strane sumnjivih arhitekata, svojevrsnih zavisnika od novca i centara moći svih kategorija.

Akademija arhitekture Srbije (AAS) primila je veliki broj pritužbi na razne graditeljske uzurpacije privatnih vlasnika i drastična kršenja autorskih prava, kako mrtvih, tako i živih autora.
Odgovarajući pojedinačno svakom od njih izneli smo svoja gledišta na ukazani problem i, po pravilu, naš odgovor završavali pozivom vlastima da se u tolerantnom duhu stručno i sporazumno razreše nastali problemi.
Ni na jedan naš apel nismo dobili odgovor. Kada nije bilo moguće doći u kontakt sa aktuelnim gradouređivačima Beograda, kada se pred očima celog Beograda uzurpira autorsko pravo arhitekti koji uveliko zida jedan od najvećih poslovnih objekata, zvanično nazvanog „Celina I, Blok 26“, i usred posla pokušava da se njegova gradnja protivzakonito prenese na inostranog neznanca neuverljivog imena, te kada su zakazale ostale stručne asocijacije – AAS je bila prinuđena da bar nešto učini u odbranu autora, struke i javnog interesa.
U tom smislu smo sa Savezom arhitekata Srbije organizovali ovaj, u našoj sredini, prvi javni susret sa predstavnicima medija, da bi uz njihovu pomoć obavestili javnost o sledećem:

Upoznajemo javnost sa dugogodišnjim kršenjem autorskih prava i skrnavljenjem vrhunskih dela, spomenika kulture srpskog graditeljstva najznačajnijih srpskih arhitekata kao što su dela: Momira Korunovića, Aleksandra Medvedeva, Branislava Kojića, Milana Zlokovića, Đorđa Kovaljevskog, Rajka Tatića, Stanka Mandića, Alekseja Brkića, Miroslava Jovanovića, Uroša Martinovića, Branka Maksimovića, Slobodana Mihailovića i drugih. Ali isto tako i svakodnevno sa delima aktuelnih graditelja kao što su dela Predraga Cagića, Branislava Jovina, Spasoja Krunića, Svetislava Ličine, Milana Lojanice, Branislava Mitrovića, Mihajla Mitrovića, Milana Raonića, Radivoja Tomića i dr. Istovremeno konstatujemo da su svi napori profesionalnih organizacija da se kod vlasti spreči ovakvo stanje ostali bez ikakvog rezultata.

medija centarKonstatujemo da su sva ova zbivanja u Beogradu i Srbiji bila na margini margine nadležnih, kako odgovornih državnih službi, isto tako i van pažnje uticajnih medija.

 

Primećujemo u novije vreme promenu ove prakse kod više medija, i stav da ozbiljnije priđu ovim pitanjima, što nas je ohrabrilo da sazovemo ovu konferenciju. Istovremeno ih pozivamo da nam pomognu u prilježnom i objektivnom informisanju javnosti.
Pozivamo vlasti, naročito gradoupravljačke, da počnu da poštuju Zakon o autorskim pravima. Naročito one koje su se u tranzicijskoj krizi približile divljim graditeljima, nekontrolisanim alavim strancima i okrenuli ledja od svojih graditelja, građana – njihovih birača, kao i javnog interesa najšire zajednice.
Pozivamo ih da u ime civilizacijskih i evropskih vrednosti uspostave u poslednje vreme prekinuti dijalog sa graditeljima, čije plodove i te kako znaju da uživaju.
Pozivamo sve asocijacije i udruženja građana, kao i sve političke stranke da u takmičarskom duhu unesu u svoje programe borbu protiv korupcije u graditeljstvu i založe se za rigorozno poštovanje zakona i zaštitu autorskih  prava kao nosioca interesa građana. Isto tako i za poštovanje privatnog vlasništva, kako materijalnog tako i intelektualnog.
Pozivamo sve političke strukture da provere glasove struke i najšire javnosti o krupnim prekršajima velikih investicija i nacionalnih dobara kao što su: projekat metroa, beogradskog magistralnog prstena, mosta na špicu Ade Ciganlije i nekontrolisanog nasrtaja stranih investitora.

Zahvaljujemo se svim prisutnima današnjoj konferenciji u Medija centru računajući da su dali ozbiljnu podršku našim naporima za uvođenje društvenog i demokratskog reda u naše neradosne i uznemirene prostore.

15. marta 2006. g. u Beogradu,
Predsednik AAS
Mihajlo Mitrović