Zaštita autorskih dela

M. Avakumović, Tužba tužbu stiže (izvod iz teksta), “Politika”, 6. mart 2007.

Udruženja arhitekata Srbije i Beograda, Inženjerska komora i Akademija arhitekture Srbije nedavno su se upustili u borbu za zaštitu autorskih dela i predložili osnivanje apelacionog Suda časti i građevinske policije. Razlog je jednostavan – investitori u toku gradnje menjaju projekte, divlja gradnja, prema njihovoj oceni, nije zaustavljena, krovovi se često obrušavaju, radnici ginu na gradilištima, a za to niko ne odgovara. Takvu nameru donekle podržava i Đorđe Bobić, gradski arhitekta, ali napominje da bez efikasnog sudstva nema boljitka, jer zakoni postoje, ali se kaznene odredbe ne primenjuju.

Osim zaštite izvedenih arhitektonskih dela, kažnjavanjem onih koji ih ruše i uništavaju, posebnu pažnju, prema mišljenju strukovnih udruženja, treba posvetiti zaštiti autorskog dela u fazi nastanka, odnosno u procesu razrade projekta i izgradnji, jer ih investitori i izvođači radova radikalno menjaju tokom izgradnje.

– Četiri osnovne profesionalne institucije pozivaju institucije vlasti države i lokalne uprave da zaustave i kazne nesavesne kako bi zaštitili arhitektonska dela od brutalnog nasrtaja  nekontrolisanog kapitala kome je isključivo cilj ostvarivanje profita i po cenu degradiranja javnog urbanog prostora, humanog i estetskog lica grada – piše u saopštenju.

Predstavnici udruženja su se dogovorili da osnuju zajednički apelacioni odbor suda koji bi se bavio neuspelim rezultatima matičnih sudova časti, odnosno neprimerenim presudama.

Kada je reč o osnivanju građevinske policije, koja uspešno posluje u mnogim zemljama, ona bi po službenoj dužnosti izlazila na teren, pratila rad na gradilištima, proveravala da li se poštuju pravila gradnje i da li su radnici prijavljeni i osigurani.

Namere strukovnih udruženja donekle podržava i Đorđe Bobić, gradski arhitekta, ali prema njegovom mišljenju, osnivanje građevinske policije je nepotrebno, jer već postoje građevinski inspektori. Ključna stvar je, kaže on, efikasnost sudova. Arhitektonska dela  štiti Zakon o autorskim delima koji je, prema njegovoj oceni, dobar, ali sudovi očigledno nemaju razumevanje za to.(…)