Apel srpskoj javnosti za očuvanje celine kompleksa Generalštaba

U danima oko petnaestogodišnjice početka bombardovanja Srbije 1999. godine svi mediji objavili su informacije kojima se najavljuje da će manja Zgrada A kompleksa Generalštaba i Ministarstva odbrane u Beogradu, delo akademika Nikole Dobrovića, biti porušena do kraja ove godine i biti zamenjena nekakvom “novom investicijom” na tom mestu. Tim povodom Akademija arhitekture Srbije upućuje srpskoj javnosti apel za očuvanje i popravku te zgrade, kao i celog kompleksa, kao vrhunske vrednosti srpske moderne kulture i jednog od glavnih gradskih repera Beograda. 
Neprihvatljivo je da u periodu delovanja jedne republičke vlade u tehničkom mandatu i istih takvih, privremenih gradskih organa bivaju nagoveštavane, propagirane ili donošene odluke sa kardinalnim posledicama na život i izgled Beograda. Tome dodajemo našu zblanutost činjenicom da među onima koji sa takom olakošću donose odluke o rušenju od države proglašenog spomenika kulture, i o podizanju novog, preovlađuju pravnici po nominalnoj struci i obrazovanju koji gaze prethodna pravna akta i procene, ni ne čekajući da se stručne službe Grada i Republike o tome izjasne.
Zgrada A Generalštaba tretira se kao smetnja da se oslobodi plac koji bi bio ponuđen nekom za gradnju. Taj svojevrsni fetišizam investicija na adresama u najstrožem centru grada i na tradicionalnim mestima glavnih institucija Republike Srbije doneo nam je ponašanje nalik “grinfild logici”, gradnji na livadi, iako je istoričnost slojeva značenja, simbola i vrednosti svima jasna. Čudno je i da se nakon decenije i po odjednom sada pojavljuju stručnjaci za razne oblasti iz redova same Vojske koji, za sve ove godine, nisu ranije oglasili svoje postojanje ili kompetentnost za problem oštećenja zgrada Generalštaba. 
Za kraj, da obavestimo neupućene da je Dobrovićev kompleks je istinsko srce Savskog amfiteatra. Pozivamo srpsku javnost da spreči sprovođenje nagoveštenog štetočinstva. U nadležnim službama zaštite i dalje je potraga za osobama koje bi, sa odozgo proglašenih rukovodećih mesta oficijelne i nikakve druge kompetencije, potpisale predlog za ukidanje statusa spomenika kulture zgradama Generalštaba. Takvu vrstu kletve strahovito je teško sebi uprtiti na ime. Zapitajmo se, zato, kako je tehnički moguće propovedati u istom gradu da se dâ u bari napraviti ogromna kuća koju u Beogradu niko ne želi, a negira se mogućnost neuporedivo jednostavnije popravke i obnove kuće koju toliko građana i svi arhitekti žele da vide u nekadašnjem sjaju i na toj adresi!

Beograd, 27. mart 2014.
Članovi Akademije arhitekture Srbije

 

AAS o Generalstabu 21-III-2014