“Metro zvani želja” – “predinvesticija u budućnost, koja leči invensticionu mogućnost”

 

U filmu autorke Maje Nikolić izjavu o metrou dao je član UO AAS arh. Branislav Jovin,  glavni projektant i rukovodilac projekta “Metro Beograd” (1973–82. i 1986–2000). O Jovinovim stavovima i predlozima AAS o načinima izgradnje i važnosti Beogradskog metroa, Akademija je u više navrata obaveštavala javnost, o čemu najdetaljnije možete čitati u Izveštaju AAS (2009) tadašnjem gradonačelniku i ministru za infrastrukturu Srbije: 

http://aas.org.rs/wp-content/uploads/2014/02/Izvestaj.pdf

Sagovornici N1 televizije su bili, između ostalih, arhitekta Đorđe Bobić, inženjer Zoran Rubinjoni, kao i bivši gradonačelnik Dragan Đilas, a s druge strane zagovornici, malo je reći, sporne ideje da se prva linija Beogradskog metroa, nasuprot zaključcima svih dosadašnjih studija, gradi linijom od  Makiškog polja preko Sajma i Beograda na vodi, nastavlja Savskom ulicom, onda se tunelom ispod Ekonomskog fakulteta povezuje s Trgom Republike, a odatle produžava Francuskom ulicom do Luke Beograd – gde se planira izgradnja nove luke i naselja.

Svoju novu viziju Beogradskog metroa su njegovi zagovornici na mnogo načina neuspešno i neubedljivo branili projekcijama buduće izgradnje Tesla grada (investitora B. Karića) u Makiškom polju, futurističkim idealizacijama Beograda na vodi i Luke Beograd. Nadmenošću i neplauzibilnošću svojih iskaza isticao se ipak Goran Radulović, zamenik predsednika Komisije za Smart plan u kabinetu gradonačelnika Siniše Malog, koji je na sasvim razumljivo pitanje novinarke da li Grad računa da će do 2027. godine ono što su danas livade na Makiškom polju postati stambena naselja, izgovorio i sledeću nevezanu rečenicu, koja odslikava svu instrumentalizovanost ideje Beogradskog metroa po zamislima nekoliko političara i jednog privatnog investitora, kao i tragičnu neozbiljnost pristupa ovoj, za Beograd, suštinskoj temi:  

 “Izvinite što vas prekidam, nemojte da nasedate, nemojte livade… To možete da pričate o Makiškom polju ali u startu sam vam dao šta će tamo biti, ako ne isečete. Tamo ne kopamo TBM, tamo čak ne moramo ni cart and cover da radimo… možemo da ostanemo na površini, tamo je investicija drastično manja, ne bacamo pare, to je jedna predinvesticija za budućnost koja leči investicionu mogućnost i koja daje šansu da se to tamo razvija, a grad je planirao da se to tamo razvija, ali to nije ključ! Ja vas prosto molim da to shvatite, to je jedan od pet razloga“.

Zamišljeno naselje na Makiškom polju, dakle, u neposrednoj blizini vodoizvorišta Beograda, jeste “predinvesticija u budućnost, koja leči invensticionu mogućnost”.

Ko razume makar taj jedan od pet razloga, sve je shvatio…

 

Metro zvani želja, dokumentarni film