O razgovoru sa gradonačelnikom o “Beogradu na vodi”

 

Sastanak je završen neobaveznim zaključkom da treba nastaviti neku vrstu kontakata…Moj utisak da je to sve bilo pro forme, pokušaj amortizacije onoga što smo mi napisali. Nema potreba za daljim kontaktima, dovedeni smo pred svršeni čin, jer je sve formalno uređeno. Beograd je promenio Generalni plan, promenio celu jednu seriju dokumenata, što je po našem mišljenju pogrešno i pogubno, kaže arh. Branko Bojović

 

Vlada Srbije dostavila je Skupštini na usvajanje po hitnom postupku predlog Lex specialisa o utvrdjivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja gradjevinske dozvole za projekat Beograd na vodi. O tome će se poslanici izjašnjavati 18. marta.

U obrazloženju predloga navodi se da bez donošenja Lex specijalisa ne bi mogli da budu obuhvaćeni objekti namenjeni turizmu, ugostiteljstvu, poslovni i stambeni objekti koji treba da se grade na toj lokaciji.

Podsetimo, Akademija arhitekture Srbije upozorila je nedavno Vladu Srbije i beogradske vlasti da će biti “najdirektnije odgovorne za haos” koji bi u Beogradu mogao uskoro da nastane ukoliko se nastavi realizacija projekta “Beograd na vodi”. Ugledna imena srpske arhitekture pozvali su vlast da odustane od tog projekta uz detaljna stručna obrazloženja i uz ocenu da se tim projektom krši Ustav i mnogi zakonski akti.

U utorak je grupa članova Akademije Arhitekture bila na razgovoru kod gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Međutim, sve je ostalo na formalnoj razmeni mišljenja, jer je, kaže arhitekta Branko Bojović za RSE, sve već odlučeno i to bez učešća domaće struke.

“Ovo je prvi put da vlast reaguje na ono što pišu članovi Akademije. Mihajlo MItrović, Milan Raonić i ja smo otišli kod gradonačelnika, gde su bili i glavni arhitekta Beograda i gradski sekretar za kulturu i još nekoliko gradskh funkcionera. Vođen je razgovor o tom projektu. Nama je govoreno da je ceo porupak legalan. A mi mislimo da je napravljeno mnogo propusta, jako mnogo presedana i da postoji ozbiljna netransparentnost u postupcima“, kaže Bojović.

Na pitanje da li menja nešto Lex specialis, Bojović kaže da će on dati zakonsku osnovu, ali da je to presedan. Kako je završen sastanak?

“Sastanak je završen sa neobaveznim zaključkom da treba nastaviti neku vrstu kontakata…Moj utisak da je to sve bilo pro forme, pokušaj amortizacije onoga što smo mi napisali. Nema potreba za daljim kontaktima, dovedeni smo pred svršeni čin, jer je sve formalno uređeno. Beograd je promenio Generalni plan, promenio celu jednu seriju dokumenata, što je po našem mišljenju pogrešno i pogubno. Jer, kad to napravite za jednog investitora, onda bi to morali da radite za svakog investitora. A ne može se za svakog investitora formirati Lex specialis”, kaže arhitekta Bojović.

U Deklaraciji , ugledni članovi Akademije arhitekata, između ostalog, su napisali:

“Od samog početka projekta ‘Beograd na vodi’ spominje se novi identitet Beograda. Postavljamo pitanje: ko ga je naručio, ko ga je profilisao i kako se odnosi prema Beogradu kog svi znamo, jednom od najstarijih kontinuirano nastanjenih mesta Evrope? Pritom, arhitektura koja se nudi projektom viđana je svukud po svetu, nikakvog tu identiteta nema.”

Radio “Slobodna Evropa”, 11. mart 2014.

 

“Članovi Akademije su ogorčeni, meni se javilo njih šestoro koji traže novu deklaraciju jer je prelazak u republičku nadležnost političko pravni presedan kakav ne postoji u evropskim gradovima. Niko nije uzeo za razvoj Pariza, Londona, Barselone, Minhena…najznačajniji prostor i podržavio ga. Dakle, tu će tek nastati problemi jer će i drugi investitori tražiti to isto. Od saradnje nema ništa, ta stvar je završena, mi smo stavljeni pred svršen čin”, kaže Bojović demantujući infromacije o dogovoru arhitekata sa vlastima. Na pitanje da li se osećaju izmanipulisanim, Bojović odgovara potvrdno.
Bojović dalje objašnjava šta je suština primedbe uglednih domaćih arhitekata na ovaj državni projekat:
“To je tumor na telu Beograda, neprirodni dodatak, to ne spada u pravi urbanizam koji se bavi opštim i javnim interesom, a ne interesom pojedinaca i grupa.”
Bojović odgovara na primedbu gradonačelnika Beograda Siniše Malog koji se pita kako nekome mogu više da odgovaraju udžerice i đubrište u centru grada, nego uredjen prostor:
“Tako nešto može da kaže neko ko je socijalno neodgovorno lice. Kako neko ko je normalan može da bude za one ruševine u Savamali? To je ključni dokaz da se radi o manipulaciji. Mi ne sporimo da taj prostor treba urediti, već rešenje i način na koji je to sprovedeno, jer je sve nezakonito. Oni nisu svesni šta su uradili.”
Na pitanje da li su gradonačelnik i njegovi saradnici njih saslušali, Bojović objašnjava: “Formalno da, bili su ljubazni, ali Siniša Mali je započeo razgovor ovako: ‘Evo, mi smo primili deklaraciju, sa njom se ne slažemo, ali skupili smo se ovde, kažite nam šta vam nije jasno, pa će on da nam objasni’. Čovek za koga čaršija govori da je plagirao doktorat, ljudima će iz Akademije arhitekture da objasni o čem’ se tu radi. Sve je to jedna farsa.”
Podsetimo, na sednici održanoj 3. juna 2014. godine, Vlada Republike Srbije je donela Odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat „Beograd na vodi” uz prethodnu odluku da se utvrdi kao projekat od značaja za Republiku.

“Vreme”, 1262, 12. mart 2015.