Saopštenje u povodu najave komemoracije arhitekti Dragoljubu Bakiću, u ponedeljak 27. februara na Kolarcu, onako kako su je neki mediji objavili

Poštovana gospodo,

U dane vikenda koji je za nama objavili ste vest, najavu, neko i plakat, za komemoraciju na Kolarcu Dragoljubu Bakiću (1939-2023), arhitekti, članu Akademije arhitekture Srbije, sa našim logom koji nije zvanično pribavljen. I bez liste učesnika, govornika.

Ovim putem zahtevam od vas da na istom mestu, odmah, objavite demanti da je Akademija arhitekture Srbije, u najavi označena kao jedini (!?) organizator komemoracije kolegi Bakiću, na Kolarcu u ponedeljak u 16h, zaista organizator, i to jedini, komemoracije koja je najavljena. U usmenim kontaktima, veče pred događaj, sa stvarnim (!?) organizatorima komemoracije dobijena je informacija ko će govoriti na tom skupu – ukupno do desetak imena od kojih će možda jedno biti iz reda Akademije arhitekture Srbije, dok su svi ostali iz nekih drugih provenijencija, pretežno iz redova aktivista koji nemaju veze sa AAS. 

Izričito napominjem da ni jednim najmanjim mogućim delom profesionalni nastupi našeg istaknutog člana arhitekte Dragoljuba Bakića ničim ne mogu biti sporni i da to nema veze sa nastalim problemom, dezinformacijom. U pitanju je samo zloupotreba Akademije arhitekture Srbije za veoma verovatno promovisanje političkih stavova, zasebno inače legitimnih, učesnika komemoracije a pod kapom navodne isključive organizacije AAS. U namere navedene (dez)informacije o našoj organizaciji skupa ne treba ulaziti, moguće je da je greška nenamerna, ali u svakom slučaju treba obznaniti istinu.

S poštovanjem,

Bojan Kovačević, predsednik AAS